Swipy
...
25 September 2023

A PIZZA TÖRTÉNETE – KEZDETEKTŐL A VILÁGHÍRNÉVIG

Megrendelhetjük, beülhetünk egy étterembe a barátainkkal, vagy akár a napközbeni rohanás során is elfogyaszthatunk egy szeletet. Teljesen mindegy, hogy mikor, hol és kivel vagyunk, hiszen mindig jólesik egy szelet ebből a forró paradicsomszósszal és nyúlós sajttal felvértezett finomságból. A vékony, roppanós és egyszerű változatért rajongsz? Esetleg sokkal jobban szereted a vastag tésztájú pizzákat különleges feltétekkel? A deep dish pizzák szerelmese vagy és azt preferálod, ha csordultig megtömik a pizzatésztát változatos összetevőkkel? Ahhoz, hogy szinte bárhol elérhető legyen számunkra a pizza, illetve ahhoz is, hogy rengeteg különböző verzió közül megtalálhassuk a kedvenceinket egy dologra volt szükség: arra, hogy a pizza körbejárja a világot! Kalandozásai során mindenkit elbűvölt ez a csodálatos és sokoldalú étel, így a legtöbb országban különböző pizzakülönlegességek váltak ismertté, így az ízlésednek megfelelőt ma már könnyedén meglelheted. De hogyan jutott el a pizza a világhírnévig? A kezdetektől a sikerig.. A görögöktől az egyiptomiakig, a perzsáktól az indiánokig: mindenki számára ismert volt az úgynevezett lapos kenyér, amelyből később a pizza ötlete keletkezhetett. Olyan feltéteket használtak, mint a fűszernövények és a húsok, amelyek később kiegészültek zöldségekkel és más alapanyagokkal: ezekkel a generációk és a különböző népek folyamatosan kísérleteztek! Ezeket a kenyereket sokan a modern pizza rokonainak tekinthetik, de nincs egyelőre határozott egyetértés abban, hogy melyik is volt az első változat, és hogy a lapos kenyér egyáltalán tekinthetők-e a pizza előfutárának. Valójában a pizza valószínűleg Nápolyban, Olaszországban született évtizedekkel azután, hogy a paradicsomot először bemutatták Európában. Az eredeti nápolyi pizzát kezdetben a szegény emberek ételeként árulták az utcákon, sokféle választható feltéttel. Az első olasz pizzéria, az Antica Pizzeria Port’Alba 1738-ban kezdett pizzát sütni, amikor az étel egyre népszerűbb lett, különösen a Nápolyba látogató turisták körében. Tudtad?: A nápolyi pizzának sajátos szabályrendszere van, amelyet az Igazi Nápolyi Pizza Szövetség ismer el. A szervezet célja a pizza valódi esszenciájának megőrzése, jelenleg pedig csak a Margherita és a Marinara receptek számítanak autentikus nápolyi pizzáknak. Ezt követően 1889-ben megszületett a modern pizza, amikor Raffaele Esposito pizza készítő megalkotta a “Pizza Margheritát” az olasz királynő, Savoyai Margherita számára. Ez a pizza csak paradicsomot, mozzarellát és bazsalikomot tartalmazott, hogy az az az olasz zászló színeit képviselje, így fejezve ki a tiszteletét az uralkodó család felé. Annak ellenére, hogy Olaszországban született meg a recept, a pizza mégsem Európa egyik országában találta meg a második otthonát, hanem a tengerentúlon. A 19. század végén az olasz emigránsok már elérték a keleti partot, 1905-ben pedig megnyílt az első pizzéria New Yorkban. Bár a pizza korábban utat talált Amerikába, igazán csak a második világháborúkor vált népszerűvé. A háború után az Olaszországot megszálló amerikai katonák a focaccia és a pizza szeretetével tértek haza, miközben New Yorkban – és egyre több helyen – elérhetőek voltak ezek a finomságok. Azok a étterem-tulajdonosok, akik korábban nem hallottak a pizzáról, először bizonyára összezavarodtak, de hamar rájöttek, hogy számtalan variációt jelentethetnek meg a helyi ízlésnek megfelelően. Nem sokkal később a pizza amerikai intézménnyé vált, így gyorsan átvették a vállalkozó szellemű vendéglősök (akik gyakran nem olasz származásúak voltak), és az igényeknek megfelelően alakították át. Természetesen mindeközben Európában is terjedt a kemencében sült finomság híre – bár lassabban, mint az Egyesült Államokban – mégis egyre gyakrabban lehetett a különböző országokban és városokban pizzériákat találni. A hatalmas siker miatt a vállalkozók olyan kiskapukat kerestek, amelyek megoldás nyújtanak arra, hogy ne kelljen az embereknek minden alkalommal ellátogatni egy étterembe, ha erre a népszerű finomságra vágynak. És meg is találták azokat!

Legújabb blogok

...
25 September 2023
A PIZZA LELKE A SAJT

Nápolyból elindulva az egész világot meghódította az egyszerű és gazdaságos pizza, ami ma a világ egyik legtöbbet fogyasztott étele. Az egyik fő össze...

Tovább olvasom
...
25 September 2023
A PIZZA TÖRTÉNETE – KEZDETEKTŐL A VILÁGHÍRNÉVIG

Megrendelhetjük, beülhetünk egy étterembe a barátainkkal, vagy akár a napközbeni rohanás során is elfogyaszthatunk egy szeletet. Teljesen mindegy,...

Tovább olvasom
...
25 September 2023
ÍZLETES ÉTELEKET CSAK FRISS ALAPANYAGOKBÓL.

Ízletes ételeket csak friss alapanyagokból lehet készíteni, melyet megbízható magyar termelőtől szerezünk be. Az étel akkor igazán ízletes, ha a legj...

Tovább olvasom